Elegancko zapakowany miód, umieszczony w małym szklanym słoiczku, będzie wdzięcznym pomysłem na podziękowanie gościom za wzięcie udziału w weselnym przyjęciu. Tylko jaki konkretnie miód wybrać, by wszystkich zadowolić albo przynajmniej zbliżyć się do indywidualnych upodobań większości osób?
Zasada najważniejsza – miód musi być naturalny
Miody sklepowe, bardzo tanie i kryjące w sobie cukier lub co gorsza syrop glukozowo-fruktozowy albo jeszcze jakieś inne dodatki są kategorycznie zabronione, bo nie mają one nic wspólnego z prawdziwymi dobrymi miodami. Prawdziwy miód pochodzi z dobrej i sprawdzonej pasieki, a kosztuje przynajmniej czterdzieści lub pięćdziesiąt złotych za duży słoik. Specjalne miniaturowe miodki na wesele zazwyczaj kupowane są bezpośrednio u firm, które na co dzień zajmują się przygotowywaniem okazjonalnych podarunków, jednakże nic nie stoi na przeszkodzie, by po prostu zapytać o to, z jakiej pasieki pochodzą i w jaki sposób są one potem przerabiane na prezenty.
Na powierzchni prawdziwego naturalnego miodu zazwyczaj tworzy się mała charakterystyczna górka. Po umieszczeniu go w chłodnej wodzie wyrób będzie się rozpuszczać nierównomiernie i roztwór trzeba będzie mieszać przez dłuższy czas, aby doprowadzić do pełnego rozpuszczenia grudek. Ponadto w prawdziwym miodzie nie wyczuwa się zwykłego białego cukru, a zupełnie inny rodzaj słodyczy. Ostateczny smak zależy jednak w głównej mierze od wariantu miodu, który też należy umiejętnie dopasować do tego, kogo chce się nim obdarować.
Najczęściej wybierane odmiany miodów
Jednym z bardziej lubianych miodów przez Polaków jest ten rzepakowy, o wysokiej zawartości glukozy i tym samym wysokim poziomie słodyczy. Ma on mnóstwo właściwości prozdrowotnych – pomaga leczyć narządy takie jak nerki, trzustka, wątroba, żołądek i jelita, dlatego zawsze miło podarować go osobom starszym, które na ogół narzekają już na różne problemy zdrowotne. Równie uniwersalnym wariantem będzie miód akacjowy. Podobnie jak ten rzepakowy jest on słodki, neutralny i stosunkowo delikatny, a do tego ma piękny jasny odcień wpadający gdzieniegdzie w zielonkawe tony.
Pary młode mogą jednak celowo rozglądać się za mniej oczywistymi wariantami miodków na wesele, by zaskoczyć czymś gości i zaproponować im coś, czego sami raczej by sobie nie kupili. Świetnie nadaje się do tego miód gryczany. Ma on ciemną, intensywnie brązową barwę, zupełnie inną od kolorów większości miodów, a jego smak jest jednocześnie słodki i lekko ziołowy, a ponadto bywa piekący, co jednak dostarcza dodatkowych wrażeń. Jeszcze rzadziej spotykany, a chyba nawet ciekawszy, jest miód faceliowy, który charakteryzuje się niemalże białym kolorem i słodko-kwaśnym smakiem, z wyraźnie wyczuwalnymi nutami owoców cytrusowych.
Miód pitny – dla najbardziej wymagających gości
Małymi miodkami można obdarować większość gości weselnych, ale dla świadków, rodziców, teściów i dziadków przygotować coś specjalnego i bardziej wyjątkowego. Pozostając w jednej tematyce, tym czymś może być miód pitny, czyli specjalny rodzaj alkoholu, często dopełniany intensywnymi przyprawami, a czasem też wanilią lub migdałami.